Source: Bij Nader Inzien

22 links

bijnaderinzien.com > Niels Nijsingh
Toestemming voor seks – in een app?
13 sep. 2021 - Zelden zal een proefballonnetje zo snel en zo massaal afgeschoten zijn als toen de politiecommissaris van de Australische deelstaat New South Wales, Mick Fuller, betoogde dat een app wel eens een oplossing zou kunnen zijn voor seksueel geweld. Afgelopen maart deed hij tegen de Daily Telegraph uit de doeken hoe mobiele telefoons uitkomst zouden kunnen bieden door duidelijkheid te verschaffen tussen toekomstige bedpartners.
 · consent · philosophy · sex · solutionism

bijnaderinzien.com > Matthé Scholten
Je arm of je leven!?
21 jun. 2021 - Vanaf aankomende woensdag kunnen gevaccineerde burgers op vertoning van een vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app toegang krijgen tot grote evenementen zoals festivals en voetbalwedstrijden. Vanaf 26 juni mogen we onder deze voorwaarde zelfs weer schuren in de club. Ook mogen gevaccineerde burgers deze zomer zonder testen en quarantaine reizen binnen EU.
 · coercion · covid-19 · vaccine-passports

bijnaderinzien.com > Ruth Kleczewski
Witte onwetendheid in Nederland
14 jun. 2021 - Racisme in Nederland is een probleem dat nog altijd wordt onderschat. Hoewel er de laatste jaren steeds meer aandacht voor is in het publieke debat – denk aan Zwarte Piet, Black Lives Matter, maar ook de toeslagenaffaire – loopt het filosofische debat in Nederland achter. In de Verenigde Staten bestaat een ruim aanbod aan filosofische theorieën over racisme, ook wel critical race theory genoemd.
 · black-struggle · epistemology · netherlands · philosophy

bijnaderinzien.com > Josette Daemen
Verboden toegang voor ongevaccineer­den: waarom we dat niet moeten willen
22 apr. 2021 - Naarmate de vaccinatiecampagne vordert en de pilots met testen voor toegang worden uitgebreid, lijkt een zekere praktijk steeds dichterbij te komen. Een praktijk waarbij gevaccineerden op vertoon van een vaccinatiebewijs toegang kunnen krijgen tot bepaalde plekken, en ongevaccineerden aan de poort kunnen worden geweigerd.
 · covid-19 · equality · ethics · freedom · vaccination · vaccine-passports

bijnaderinzien.com > Lien De Proost and Rosalie Waelen
“Je wilt geen kinderen? Ach, dat komt nog wel”
19 apr. 2021 - Eva is 27 jaar oud, al lange tijd weet ze dat ze geen kinderen wil. Nu niet, maar ook later niet. Eva’s vrienden nemen haar wens om kinderloos te blijven niet serieus. “Wacht maar tot wij allemaal kinderen hebben, dan hebben we het er nog eens over”, zeggen ze steeds. Ook Eva’s moeder gelooft haar niet: “Ach, ik wilde ook nog geen kinderen op mijn 27ste, dat komt nog wel.” Zelfs de huisarts hecht weinig waarde aan haar woorden: “Sterilisatie? Daar ga je spijt van krijgen.”
 · having-children · testimonial-injustice

bijnaderinzien.com > Katrien Schaubroeck
Waarom identiteitspolitiek noodzakelijk blijft
6 apr. 2021 - Identiteitspolitiek is een scheldwoord geworden. Iets waar je liever niet aan doet, want dan krijg je een hoop rotzooi over je heen. Niets dat zo polariseert als een mening over identiteit. Maar zogenaamde identiteitsstrijden zijn in oorsprong gevechten tegen onderdrukking. Vanuit moreel opzicht is het dan ook merkwaardig dat daar zo veel ophef over is ontstaan.
 · black-struggle · feminism · identity · identity-politics · intersectionality

bijnaderinzien.com > Wouter Cohen
We moeten af van ‘hij’ en ‘zij’
1 feb. 2021 - Het Zweedse woordenboek kent sinds 2015 naast ‘han’ (hij) en ‘hon’ (zij) ook het genderneutrale ‘hen’ en in het Engels kun je ‘they’ gebruiken als neutrale variant van ‘he’ en ‘she’. Er is ook al langere tijd behoefte aan een genderneutraal persoonlijk voornaamwoord in het Nederlands. Een dergelijk voornaamwoord kunnen we dan gebruiken om naar mensen te verwijzen die zich niet thuis voelen bij ‘hij’ of ‘zij’.
 · gender · language

bijnaderinzien.com > Johan Olsthoorn
Slavernij verbeeldt
25 jan. 2021 - Slavernij, weten we, was een gruwelijk instituut. Mensen als koopwaar. Met geweld toegeëigende lichamen, misbruikt als (re-)productiemiddelen. Ondanks die beladenheid wordt de term ‘slavernij’ regelmatig figuurlijk gebruikt, in verwijzing naar allerhande (vermeende) politieke misstanden. Van de plicht om mondkapjes te dragen tot de gevolgen van overcriminalisering van drugsbezit. Dat schuurt: het lijkt de wreedheden van slavernij onvoldoende ernstig te nemen.
 · john-locke · philosophy · power · slavery

bijnaderinzien.com > Savriel Dillingh
Wat betekent solidariteit tijdens de coronacrisis?
19 jan. 2021 - De kans is groot dat onze volksvertegenwoordigers zich tijdens de volgende persconferentie wederom zullen beroepen op solidariteit. “Beste mensen,” zal Hugo de Jonge zeggen, “we moeten het écht samen doen.” Hij herhaalde het op 3 november tot tweemaal toe. En hij zei ook: “De maatregelen die we vandaag extra nemen, die nemen we met een goede reden. Uit solidariteit met mensen die werken in de zorg. Uit solidariteit met de mensen die zorg nodig hebben. En ook uit solidariteit met de mensen die juist geraakt worden door de maatregelen die noodzakelijk zijn.” Het woord is onderhand een welbekend stijlfiguur in de persconferenties op dinsdagavond. Maar wat betekent solidariteit voor dit kabinet en, misschien belangrijker, waarom lijkt dit pleidooi steeds minder gehoor te vinden bij zoveel Nederlanders?
 · covid-19 · not-read · solidarity

bijnaderinzien.com > Mathijs van de Sande
Mag je liegen tegen kinderen (over het bestaan van Sinterklaas)?
5 dec. 2020 - Kunt u zich het moment nog herinneren waarop u er achter kwam dat Sinterklaas niet bestaat? Ik wel. De teleurstelling staat me nog helder voor de geest. Een schatrijke ‘goedheiligman’ die – belangeloos en puur uit naastenliefde – cadeautjes uitdeelde aan alle kinderen uit het land, het was té mooi om niet waar te zijn. Maar ik voelde me ook bedonderd. Mijn (groot)ouders, leraren, media: iedereen had al die tijd samengespannen om me in de waan te laten over iets dat helemaal niet bestond.
 · lying · pedagogy

bijnaderinzien.com > Lisa van de Voort
Waarom de ‘woke’ grapjes van Bol.com dubbel problematisch zijn
1 oct. 2020 - Vorige maand kondigde Bol.com aan dat het bedrijf stopt met het aanbieden van producten waarop de beeltenis van zwarte piet te zien is. Zonder twijfel een stap richting een betere samenleving en een fijne mijlpaal voor activisten die al ruim tien jaar bezig zijn met de strijd tegen zwarte piet. Bol.com was zelf ook erg blij met de beslissing en maakte aan de lopende band gevatte grapjes op Twitter als reactie op mensen die zich niet in de beslissing konden vinden.
 · aspirational-class · black-struggle · bol-com · cultural-capitalism · gay-rights · hema · wokewashing

bijnaderinzien.com > Lennart Ackermans
Grapperhaus en de zin­nig­heid van hypocrisie­beschul­digingen
9 sep. 2020 - Eens in de zoveel tijd ligt de politiek overhoop over een verondersteld kwaad, bijtend aan de fundamenten van haar geloofwaardigheid; de doodzonde die geen enkele dienaar van de staat behoort te verrichten: hypocrisie. Deze week is minister Ferdinand Grapperhaus aan de beurt, die een heel Tweede Kamerdebat aan zich gewijd kreeg – of beter gezegd, aan zijn huwelijk, waar hij tot minstens tweemaal toe zijn eigen coronaregels overtrad, en zijn gasten een veelvoud daarvan.
 · hypocrisy · philosophy · politics

bijnaderinzien.com > Josette Daemen
Hoog tijd voor een andere universiteit
1 sep. 2020 - Eind vorige maand werden er veertig stellingen op de poort van de academie gespijkerd. In het pamflet betogen drie vooraanstaande wetenschappers dat het roer nu echt om moet aan de Nederlandse universiteiten. Hun boodschap is even zorgelijk als hoopvol: “een andere universiteit is noodzakelijk en mogelijk”.
 · academia

bijnaderinzien.com > Josette Daemen
De motivatie voor het vrijemenings­manifest is doorspekt met dubbele standaarden
24 jul. 2020 - Vorige week schreven twee promovendi aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van mijn eigen universiteit een “open brief ter verdediging van het vrije debat”. De opstellers van het manifest, dat inmiddels meer dan 12 duizend keer is ondertekend, waarschuwen dat de vrijheid van meningsuiting onder druk staat “als gevolg van het optreden van radicale groepen die (institutioneel) racisme zeggen te willen bestrijden”. De brief eindigt met de oproep om “pal te staan voor het vrije debat”.
 · black-struggle · cancel-culture · freedom-of-speech

bijnaderinzien.com > Govert den Hartogh
De prijs van een leven
15 jul. 2020 - Tijdens de explosie van COVID-19-besmettingen in maart en april van dit jaar leek het er even op dat de IC-afdelingen niet meer iedere patiënt zouden kunnen behandelen voor wie behandeling zinvol was. Die situatie zou zich in het vervolg van de pandemie nog steeds kunnen voordoen, hoewel op het ogenblik verwacht wordt dat die op lokaal niveau beheersbaar zal blijven…
 · covid-19 · ethics · price-of-life · triage