Source: NRC

192 links

www.nrc.nl > Maxim Februari
Gezichtsherkenning is het einde van de argeloosheid
13 sep. 2021 - Om een thuisstudio te maken zet ik een huishoudtrap midden in mijn slaapkamer. Ik hang er kleden en beddengoed overheen, leg een kussen op de grond en ga daarop zitten. Dan spreek ik op een telefoon een tekst in die ik straks naar een literaire organisatie zal sturen. Dat moet, want ik ben een spoken word-essayist geworden. Ik schrijf niet meer. Ik striem. Ik zoem.
 · anonymity · biometrics · eu · facial-recognition · literature

www.nrc.nl > Wafa Al Ali
Na 9/11 werd ik ineens uitgemaakt voor ‘dochter van Bin Laden’
8 sep. 2021 - Op de katholieke basisschool in de Achterhoek is Wafa Al Ali als moslima een zeldzaamheid. Klasgenoten bevragen haar over de Ramadan en vijf keer bidden per dag. Na 9/11, dan is ze tien, maakt nieuwsgierigheid plaats voor wantrouwen. Ze wordt gepest, zegt ze tegen het Jeugdjournaal, dat een item maakt. Twintig jaar later blikt Wafa Al Ali, NRC-redacteur terug, ook met generatiegenoten. Over angst voor Arabische mannen, schaamte en het stempel van ‘moslim’.
 · bullying · fear · islam · islamophobia · terrorism

www.nrc.nl > Clarice Gargard
Wie is er bang voor wokeness?
26 aug. 2021 - Een tijdje terug werd ik op Twitter aangevallen, omdat ik J.K. Rowling, schrijver van de befaamde Harry Potter-serie en notoire transfoob op Twitter volg, wat zou betekenen dat ik haar steun (dat is niet zo). De anti-woke brigade vond weer dat als ‘woke’ zelfs mij cancelde, er voor niemand meer hoop is. Maar ik ben er nog, was alleen even op vakantie.
 · cancel-culture · capitalism

www.nrc.nl > Marcel van Roosmalen
Big tech
5 jul. 2021 - Het mocht weer, dus ik vond mezelf terug aan een gedekte tafel op een terras in Amsterdam-Noord. In een ver verleden werkten we allemaal voor hetzelfde tijdschrift. Waar waren we mee bezig geweest? Het tijdschrift bestond al een paar jaar niet meer en de tijdschriften waarvoor sommigen van ons daarna werkten, vielen allemaal om. De volgende keer dat we elkaar zouden zien, bestonden er waarschijnlijk geen tijdschriften meer en de keer daarop waren ook de kranten gestopt met hun tijdschrift.
 · big-tech · funny · sywert-van-lienden

www.nrc.nl > Tommy Wieringa
Turks fruit
19 jun. 2021 - Ze kwam er lekker in, zogezegd, de Rotterdamse scholiere. Nog voordat wij, drie schrijvers, aan het gesprek met de leerlingen begonnen waren schoot ze uit de startblokken om Turks fruit bij het vuil van de geschiedenis te zetten. De hoofdpersoon was een vrouwenhater, hij sloeg zijn meisje. Ze begreep niet waarom ze het had moeten lezen en al helemaal niet waarom het tot de canon behoorde.
 · post-woke

www.nrc.nl > Marcel van Roosmalen
Sywert, steen in onze schoen
17 may. 2021 - We zaten onderhand wanhopig te wachten op de eerste wee toen het nieuws over Sywert voor enige verstrooiing zorgde. Goed nieuws, want ik zie deze wijsneus graag vallen. De Volkskrant onthulde dat Sywert van Lienden niet de barmhartige Samaritaan is die ‘om niet’ handelde in mondkapjes om volk en vaderland te dienen, maar dat hij flink verdiende aan de coronacrisis.
 · sywert-van-lienden

www.nrc.nl > Clarice Gargard, Devika Partiman, Evelyn Austin, Huub Bellemakers, Jurjen van den Bergh, Lieke Marsman, Meredith Greer, Nadia Bouras, Natascha van Weezel, Nienke Venema, Saskia Noort, Thomas Bruning, Thomas van Neerbos, Tinkebell, Yesim Candan, Yoeri Albrecht, Yuri Veerman and Zihni Özdil
Kamer van Koophandel maakt van zzp’er schietschijf
15 apr. 2021 - Privacy: De wijze waarop de Kamer van Koophandel omgaat met gegevens van zzp’ers werkt intimidatie en bedreiging in de hand, schrijven onder anderen Yoeri Albrecht, Nadia Bouras en Zihni Özdil. De wet moet nodig aangepast.
 · data-protection · harassment · kvk

www.nrc.nl > Andreas Kouwenhoven, Esther Rosenberg and Romy van der Poel
Onmin en uitglijders bij de club die het land moet beschermen
9 apr. 2021 - NCTV: Het was nooit de bedoeling dat de NCTV, die Nederland moet behoeden voor aanslagen en andere gevaren, burgers in de gaten zou houden. Dit gebeurt toch. En het rommelt onophoudelijk op de afdeling die informatie verzamelt en duidt voor de regering.
 · extremism · islam · islamophobia · nctv · open-source-surveillance · rule-of-law · terrorism

www.nrc.nl > Tommy Wieringa
De wet is een slang die alleen mensen zonder schoenen bijt
23 jan. 2021 - Tijdens de inauguratie van Joe Biden als 46ste president van de Verenigde Staten werd er flink getimmerd, geschuurd en gezaagd. Herstelwerkzaamheden aan democratie en rechtsstaat. De plechtigheid raakte me sterker dan ik gedacht had. Misschien omdat ik me de afgelopen vier jaar ook meer zorgen maakte dan ik gedacht had. (Nu zou ik het liefste vervolgen met een lofzang op dichteres van dienst Amanda Gorman – die voordracht! die vingers! die timing! die gele jas! – maar helaas, de plicht roept.)
 · algorithmic-bias · due-process · fraud · netherlands · syri

www.nrc.nl > Maxim Februari
De macht ligt allang niet meer bij het parlement
19 jan. 2021 - Niet iedereen hoeft dit te lezen. Het is gepriegel. Of, nee, juist geen gepriegel, het is de grote lijn, maar het oogt als gepriegel. Het gaat over de veranderingen in het recht, en zoals Herman Tjeenk Willink vorige week in NRC schreef: „Belangstelling voor de veranderende rol van het recht in de samenleving […] is zo goed als afwezig.” Dit als disclaimer vooraf en dan gaan we nu beschrijven waar het heen gaat met het land.
 · democracy · due-process · technology

www.nrc.nl > Marleen Stikker and Sander van der Waal
Politiek moet eindelijk Big Tech mores leren
15 jan. 2021 - Internet: Het beschaafd houden van conversaties tussen mensen kunnen we niet uitbesteden aan technologie en enkele multimiljardairs, schrijven Marleen Stikker en Sander van der Waal.
 · algorithmic-regulation · antitrust · big-tech · content-moderation · decentralization · democracy · deplatforming · disinformation · freedom-of-expression · parler · public-domain · public-spaces · public-values · safe-harbor

www.nrc.nl > Maxim Februari
De rechtsbescherming verdwijnt voor onze ogen
12 jan. 2021 - n mijn argeloosheid dacht ik dat regering en Tweede Kamer na de Toeslagenaffaire zouden gaan nadenken over besturen met data. Bovendien dacht ik dat ze niet weer nonchalant met een datawet zouden komen nadat de rechter in februari 2020 het gebruik van het antifraudesysteem SyRI had verboden. Het werd me van alle kanten verzekerd. „De boodschap van de Toeslagenaffaire en SyRI is aangekomen.” Maar nee.
 · due-process · netherlands · syri

www.nrc.nl > Tommy Wieringa
Hoor wie klopt daar
12 dec. 2020 - Sinds kort klopt de tijdgeest op mijn deur. Eerst zacht maar allengs harder. Ik sprak met een man die mijn boek Joe Speedboot uit 2005 wil verfilmen. Verhaal en personages hadden de tijd goed doorstaan, zei hij, alleen de figuur die Papa Afrika wordt genoemd, daar moesten we iets mee. Zijn rol zou in deze tijd verkeerd begrepen kunnen worden.
 · art · black-struggle · cancel-culture

www.nrc.nl > Reinier Kist
Deze klokkenluider waarschuwt voor de techniek die hij hielp ontwikkelen: ‘Trumpaanhangers zijn gemanipuleerd’
17 nov. 2020 - Christopher Wylie: De Cambridge Analytica-klokkenluider pleit voor ‘stroomonderbrekers’ om zeer virale content in te dammen. „Trumpaanhangers hebben het recht om niet bedrogen en misleid te worden.”
 · cambridge-analytica · disinformation · freedom-of-speech · precautionary-principle · regulation · us-2020-elections · wikipedia

www.nrc.nl > Tommy Wieringa
Volk van buiten
17 oct. 2020 - Een crisis zonder verantwoordelijke is voor veel mensen ondraaglijk. Er wordt een ontlading verlangd, zoals een orgasme bij seks; opgehoopte energie die een uitweg zoekt. Als water kiest de roep om een schuldige de weg van de minste weerstand. De geschiedenis wijst uit dat onschuldigen de best gekwalificeerde slachtoffers zijn om de woede op te koelen. Door een schuldige aan te wijzen wordt het onwrikbare patroon van oorzaak en gevolg hersteld, we hoeven niet langer verloren rond te spartelen in een poel van willekeur en betekenisloosheid.
 · covid-19 · inequality · islamophobia · netherlands

www.nrc.nl > Gert Van Langendonck
‘Elke Afrikaan is rechtmatig erfgenaam van roofkunst’
14 oct. 2020 - Koloniale roofkunst: De Congolese activist Mwazulu Diyabanza wil de Afrikaanse kunst bevrijden uit de Europese musea die hij culturele gevangenissen noemt. Hij staat in Frankrijk en Nederland voor de rechter. „Je vraagt een dief toch geen toestemming om terug te nemen wat hij heeft gestolen?
 · africa · art · belgium · black-struggle · colonialism · congo · france · museums · netherlands

www.nrc.nl > Maxim Februari
Het lichaam is meer dan de kleding
13 oct. 2020 - Wat hebt u aan? Niet veel bijzonders waarschijnlijk. Onze verhouding vraagt niet om formaliteiten. U leest mij losjes gekleed, ‘en pantoufles’ zoals de Fransen zeggen, en ik draag tijdens het schrijven altijd de oudste spijkerbroek die ik heb, de verwassen Diesel waarvan de zakken rafelen. Corona casual heet deze manier van kleden tegenwoordig.De meeste mensen die ik ken laten dit jaar het decorum…
 · fashion

www.nrc.nl > Sam de Voogt
Spaghetti met avocado
24 sep. 2020 - Hoe eenvoudiger pastarecepten, hoe beter ze vaak zijn. Niet voor niets zijn cacio e pepe en aglio e olio een paar van de allerbeste pasta’s die je kunt krijgen. Mijn interesse was dus gewekt toen ik deze pasta voorbij zag komen. En de timing is bovendien goed: zelfs de supermarkten hebben goede avocado’s liggen, dus die gaan perfect in deze pasta.
 · avocado · pasta · recipes

www.nrc.nl > Carolina Trujillo
De ziel van Dumoulin
18 sep. 2020 - Het moreel kompas van de Nederlandse sportwereld is hopeloos verouderd. FC Emmen mag niet gesponsord worden door seksartikelenverkoper Easy Toys want volgens de KNVB is dat in strijd met „de goede smaak en het fatsoen”. Tom Dumoulin, nationale wielrenlieveling, doet ongestraft promotie voor Vion, de slachtfabriek die alleen al op haar vestiging in Boxtel per week bij 90.000 varkens de keel doorsnijdt.
 · sports · vegetarianism

www.nrc.nl > Paul Scheffer
Institutioneel racisme moet geen mantra worden
11 sep. 2020 - Ik keek wel even op van de verklaring die historicus James Kennedy in juni deed uitgaan namens zijn University College in Utrecht. Hij verklaarde „volledig” achter Black Lives Matter te staan en stelde dat alle empirisch onderzoek wijst op een in Nederland „diepgeworteld” en „wijdverbreid” institutioneel racisme. Ook het vluchtelingenbeleid zou daarvan doortrokken zijn.
 · black-struggle · immigration · slavery

www.nrc.nl > Folkert Jensma
Etnisch profileren kun je leren en soms mag het
5 sep. 2020 - Bij alle opwinding over etnisch vooringenomen onderzoeksmethoden van de Belastingdienst Toeslagen, bleef het bij mij toch altijd knagen. Van de weeromstuit is nu het beeld ontstaan dat ‘tweede nationaliteit’ nooit aanleiding voor extra onderzoek mag zijn. En dus nooit ‘aangevinkt’ mag worden in enig risicoprofiel. Want discriminerend – immers, u bent een Turkse (Marokkaanse, vul maar in)…
 · belastingdienst · ethnic-profiling · netherlands

www.nrc.nl > Amade M’charek
Zien we een T-shirt, of zien we de uitbuiting?
6 aug. 2020 - Vorige week ontving ik een WhatsApp-bericht van mijn nichtje uit Tunesië: „Ik heb je een video gestuurd. Je moet kijken.” Een fragment midden op zee. Een boot in nood en opgewonden stemmen die de bemanning toeschreeuwen. „Spring aan deze kant! Springen!” roept een stem in het Arabisch. Mensen springen in het water. De stemmen worden onrustiger. De achterkant van de boot zakt langzaam in het water…
 · black-struggle · immigration

www.nrc.nl > Stine Jensen
‘Met wie deel jij het bed’ is wél een belangrijke vraag
31 jul. 2020 - ‘Ik adoreer de Nederlandse vrouw. Ik hou van wit vlees’. In een openhartig interview over zijn afkomst in de Volkskrant kwam de in Egypte geboren acteur Saabri Saad El Hamus afgelopen week onomwonden uit voor zijn erotische voorkeur. Kom er maar eens om in deze tijd, waar het witte vlees schuldig en geprivilegieerd is en minder gunstige stereotypen van witte vrouwen het publieke domein beheersen.
 · mixed-relationships

www.nrc.nl > Tommy Wieringa
Klein hondje
24 jul. 2020 - Het kwam door de sinistere ordetroepen van president Trump dat de gedachten teruggingen naar tien jaar geleden, toen de discussie woedde of Geert Wilders een fascist genoemd kon worden. Rob Riemen van het Nexus-instituut vond in zijn pamflet De eeuwige terugkeer van het fascisme van wel, Frits Bolkestein en veel anderen protesteerden.
 · black-struggle · cancel-culture

www.nrc.nl > Carolina Trujillo
Landverrader
12 jun. 2020 - Er zijn sporters die pijnlijk duidelijk maken hoe stom het is dat je in de sport geacht wordt van de teams of atleten te houden die toevallig uit jouw land komen en niet van hen die je met redenen bewondert. Binnen de landsgrenzen verbindt die ongeschreven wet je zelfs aan teams uit je eigen postcodegebied. Als het in de muziek of in de keuken ook zo was, zaten we allemaal elke dag naar Jan Smit, Boef en de Toppers te luisteren en Hollandse kost te knagen. Laten we een moment nemen om dankbaar te zijn voor het vrije verkeer van in ieder geval keukens en muziek.
 · black-struggle · formula-one

www.nrc.nl > Marcel van Roosmalen
Een heerlijk beroep
1 may. 2020 - Gisteren belde mijn tandarts, hij heet Auw, wat ik voor een tandarts een prachtige naam vind. Hij is een geweldige tandarts, maar dat doet er niet toe, hij vormde slechts de aanleiding voor dit stukje. Hij had een gat in de planning. Kon ik komen? Want ja, ze draaiden weer. Natuurlijk draaien ze weer.
 · covid-19 · dentistry · funny

www.nrc.nl > Frank Provoost
De professor doet een potje pogo
30 may. 2018 - Punkrock: Veel Nederlanders hebben nooit van de punkband Antidote (1996-2012) gehoord, maar in Canada komen fans speciaal ingevlogen voor een reünie-concert. De leden zijn inmiddels professor, CEO, projectmanager of heftruckchauffeur. „In de wetenschap ben ik ook best punk.”
 · academia · punk