Source: Het Parool

81 links

www.parool.nl > Willem Schild
‘Proctoring en ontmenselijking? Niet iedereen is van kwade wil’
21 jul. 2021 - Naomi Appelman, Jill Toh en Hans de Zwart van het Racisme en Technologie Centrum gebruiken grote woorden in hun artikel over proctoringsoftware afgelopen dinsdag. Het woord racisme valt en zelfs het woord ontmenselijking. Bij racisme verwacht ik toch altijd een bepaalde vorm van opzet, het bewust discrimineren van mensen op grond van hun huidskleur, en bij ontmenselijking denk ik aan Holocaust, Rwanda en/of Bosnië.
 · black-struggle · proctoring

www.parool.nl > Massih Hutak
Praten om het praten en uiteindelijk bar weinig doen
15 jul. 2021 - k hoop dat alle bestuurders en ambtenaren tijdens dit reces goed uitrusten, want er staat ze straks wat te wachten als we weer kunnen inspreken. Inspraak en participatie gaan namelijk keer op keer fout in Amsterdam-Noord. Als Noorderling schaam ik me ervoor hoe ongezond de relatie momenteel in ons stadsdeel is tussen bewoners en het ambtelijk apparaat. Dat is de verantwoordelijkheid van ons stadsdeelbestuur en de ambtenaren die van alles beloven dat ze niet nakomen, gebrekkig of niet communiceren, kritische bewoners kleineren en schofferen of bestempelen als ‘negatief’ en ‘lastig’.
 · amsterdam · civic-participation · netherlands

www.parool.nl > Lale Gül
Gescheiden lessen voor jongens en meisjes, en dan de moderne maatschappij in
9 jul. 2021 - Onlangs kwam naar boven dat er gewerkt wordt aan de opening van een nieuwe islamitische school in Beverwijk, waarbij jongens en meisjes gescheiden onderwijs krijgen. Dit is slechts één aanvraag uit een hausse; meer dan een kwart van alle 430 aanvragen voor overheidsfinanciering van nieuwe scholen betreft tegenwoordig islamitisch onderwijs.
 · education · freedom-of-speech · gay-rights · islam

www.parool.nl > Roelf Jan Duin
‘Pure huisjesmelkerij’ in de Valutawijk: pand na pand wordt opgesplitst
5 jul. 2021 - Het zijn ruime eengezinswoningen, in de Valutawijk in Osdorp-De Aker. Maar kun je er ook vier gezinnen in kwijt? Ja, vinden vastgoedinvesteerders, die de laatste jaren pand na pand kochten, om ze te splitsen en elke etage los te verhuren. Nee, vinden buurtbewoners, die naar de rechter zijn gestapt om een einde te maken aan wat zij ‘pure huisjesmelkerij’ noemen. Ze vingen maandag bot.
 · amsterdam · housing

www.parool.nl > Femke Halsema
Halsema: ‘Verzoening, rond een gedeeld verleden maakt ruimte voor een gezamenlijke toekomst’
1 jul. 2021 - Een historische Keti Koti: burgemeester Femke Halsema maakt namens het stadsbestuur excuses voor het slavernijverleden. Amsterdam is daarmee de eerste overheid binnen het koninkrijk die officiële excuses maakt. Lees hieronder haar speech, uitgesproken tijdens de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden bij het monument in het Oosterpark.
 · amsterdam · apologies · reparations · slavery · surinam

www.parool.nl > Roosje van der Kamp
Vrolijke liedjes, maar musical In the Heights nodigt niet uit tot dromen
30 jun. 2021 - In the Heights – de filmversie van de Broadwaymusical van Lin-Manuel Miranda (Hamilton) over het leven van de latinogemeenschap in Washington Heights, Manhattan – is niet zozeer een verfilming van een ­musical, als wel een musical die op het grote scherm te bekijken is. Als de vrolijke liedjes van Miranda je ­bekoren, valt er te genieten van de ­gezellige naïviteit in dit werk.
 · gentrification · musicals

www.parool.nl > Jerry Afriyie and Patrick Meershoek
Na 10 jaar actie tegen antizwart racisme heeft Jerry Afriyie de wind in de rug, maar: ‘Er is nog geen buit in zicht’
25 jun. 2021 - In 2011 werd Jerry Afriyie tijdens de intocht van Sinterklaas nog in de boeien geslagen. Tien jaar later zit de activist aan tafel met ministers en burgemeesters om te praten over het Zwart Manifest. ‘Het protest na de dood van de Amerikaan George Floyd was een cruciaal moment.’
 · black-struggle · netherlands

www.parool.nl > Massih Hutak
Het radicaalste dat ik nu kan doen, is blij zijn
17 jun. 2021 - Het heeft vijf jaar geduurd voor ik het durfde om mijn liedje Zomerstroom uit te brengen. Deze week was het eindelijk zover. Het is een dansbaar jarentachtigdisconummer waarbij ik in dezelfde oldskool stijl van de muziek ook een videoclip heb uitgebracht. Daarin is onder andere te zien hoe mijn vrouw en ik dansen tegen de achtergrond van een zwarte studio en een rondreizende, felle verlichtingsbron. Zij draagt een gouden jurk en ik een zilveren trainingspak.
 · activism · music

www.parool.nl > Massih Hutak
Geen nieuwbouw, maar concrete plannen voor oude woningen
3 jun. 2021 - Veertien bewonersorganisaties uit Amsterdam-Noord riepen afgelopen maandag de Amsterdamse gemeenteraad ter verantwoording. Onder leiding van initiatiefnemers en topstrijders Eva Bollen en Maarten de Boer overhandigden we eind maart het manifest Red Amsterdam Noord aan burgemeester Halsema op het stadhuis, plus de petitie die toen door zo’n 1300 mensen was ondertekend. De boodschap: we willen een time-out van alle nieuwbouwplannen totdat er concrete plannen zijn voor oude woningen en zittende bewoners.
 · amsterdam · civic-participation · gentrification

www.parool.nl > Sander van Mersbergen
Waarom we best jaloers mogen zijn op de Deense coronaprestatie
29 may. 2021 - Terwijl Nederland nog moet bijkomen van de barre coronawinter, is in Denemarken het normale leven al enige tijd hervat. De pandemie maakte er ook veel minder slachtoffers. Uit een reconstructie van de afgelopen driekwart jaar wordt pijnlijk duidelijk wat Nederland slechter deed dan de Denen. ‘Een beetje wheelen en dealen: dat werkt niet als je een crisis moet beteugelen.’
 · collectivism · covid-19 · denmark · long-covid · netherlands

www.parool.nl > Massih Hutak
Met het verdrijven van de arbeidersklasse ontdoet Amsterdam zich van haar ­sociale zenuwstelsel
6 may. 2021 - De Amsterdamse stadsdelen Noord, Zuidoost, Nieuw-West, de Jordaan en De Pijp kennen een lange traditie van saamhorigheid. Dat is een van de fundamenten van de soli­daire stad. Ontstaan doordat de bewoners door de geschiedenis heen steeds gevarieerder werden, met wortels over de hele wereld maar met Amsterdam als thuisbasis. Natuurlijk leefden al die verschillende culturen niet altijd even makkelijk met elkaar, maar wat we vaak met elkaar gemeen hadden, was dat we kwamen uit een wij-cultuur. Gemeenschappen waarin ­collectieve belangen centraal staan.
 · civic-participation · gentrification · solidarity

www.parool.nl > Massih Hutak
Wij Noorderlingen zijn geen experiment
8 apr. 2021 - Woensdagavond nam ik deel aan de stadsdeel­commissie­vergadering van Amsterdam-Noord. Samen met andere redactieleden van het Burgerzaalproject Noord wordt Gehoord vertelden we wat er allemaal was misgegaan en waarom we ons vertrouwen in het stadsdeel hebben opgezegd. En hoe uitgerekend een initiatief om Noorderlingen aan het woord te laten uitmondde in dat Noord niet is gehoord.
 · civic-participation · democracy · verdedig-noord

www.parool.nl > Marleen Stikker and Ton Voermans
Marleen Stikker: ‘Maak Facebook en Twitter verantwoordelijk voor de inhoud’
29 jan. 2021 - Digitale platforms voelen zich niet verantwoordelijk voor dubieuze berichten, zoals een oproep tot geweld tijdens de avondklok. Dat moet anders, zegt internetdeskundige Marleen Stikker, die donderdag werd benoemd als Professor of Practice aan de Hogeschool van Amsterdam. ‘Er is geen enkel toezicht.’
 · facebook · oversight · platforms · privacy · public-space