Source: Het Parool

189 links

www.parool.nl > Jan Hoedeman, Niels Klaassen and Rabin Baldewsingh
Rabin Baldewsingh is de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme: ‘Woketerreur? Te lang hebben we geen moer gedaan’
24 jan. 2022 - Rabin Baldewsingh is Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Wat hem betreft moeten racistische spreekkoren bestraft worden, de herdenking van het slavernijverleden moet uitgebreider en de discriminerende Rotterdamwet kan de prullenbak in.
 · black-struggle · netherlands · remembrance · slavery

www.parool.nl > Marjolijn De Cocq and Marjolijn van Heemstra
Marjolijn van Heemstra is de nieuwe stadsdichter van Amsterdam: ‘De wereld is níét normaal’
22 jan. 2022 - Marjolijn van Heemstra (40), de nieuwe stadsdichter, is behalve schrijver en theatermaker misschien ook wel een nerd. Ze houdt van echte duisternis en zoekt de ‘lijnen van liefde’ die door Amsterdam lopen. ‘Ik reis via het heelal mijn voortuin in.’
 · amsterdam · conflict-resolution · covid-19 · light-polution · poetry · space · theatre

www.parool.nl > Reinier van Dantzig
Opinie: ‘Iedereen moet gelijke kansen hebben op een huis, reguleer daarom de huurprijzen in de vrije sector’
20 jan. 2022 - De huurprijzen van Amsterdam behoren tot de top drie hoogste huren van Europa. Op deze koers wordt de stad steeds moeilijker te betalen voor normale Amsterdammers. Gemeenteraadslid Reinier van Dantzig zou daarom graag zien dat de huren in Amsterdam meer gereguleerd worden en breekt een lans voor het oude puntensysteem.
 · amsterdam · economics · housing · netherlands · regulation · social-housing

www.parool.nl > Jaap Hamburger
Opinie: ‘Politie en Openbaar Ministerie moeten bedanken voor Israëlreis van het Cidi’
16 jan. 2022 - Justitie en OM moeten niet ingaan op de uitnodiging van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (Cidi) om zich een week te laten bijscholen over de Holocaust, zegt Jaap Hamburger, voorzitter van de stichting Een Ander Joods Geluid. In plaats daarvan moeten de instanties hun onafhankelijkheid proactief bewaken.
 · anti-semitism · cidi · holocaust · israel · netherlands · police

www.parool.nl > Job Cohen and Patrick Meershoek
Job Cohen over zijn afscheid bij de OBA: ‘Het kan me geen bal schelen welke politieke stroming zich sterk maakt voor de bibliotheek, als het maar gebeurt’
11 jan. 2022 - Na acht jaar neemt Job Cohen deze maand afscheid als voorzitter van de raad van toezicht van de OBA. Het belang van de openbare bibliotheek neemt alleen maar toe, stelt de oud-burgemeester. ‘Het is een reikende hand naar de kinderen met een achterstand in de stad.’
 · amsterdam · libraries

www.parool.nl > Henk Siebren de Jong, Jeroen Proemstra, Joost Mulder, Remi Hompe and Sitske Mauritsz
Opinie: ‘Gezonde lucht op kantoor en thuis ontbreekt nog veel te vaak en dat is schadelijk’
7 jan. 2022 - De laatste tijd is er meer aandacht voor ventilatie op scholen, maar tegelijkertijd is in 1 op de 7 woningen in Nederland de lucht van ondermaatse kwaliteit. Een gezond binnenklimaat moet een vanzelfsprekend onderdeel worden van een gezonde levensstijl, bepleiten partners van het platform Gezond Binnen.
 · ventilation

www.parool.nl > Raounak Khaddari
Kritiek op UvA-eredoctoraat voor vaccinontwikkelaars: ‘BioNTech stelt winst boven mensenlevens’
6 jan. 2022 - Hulporganisaties wijzen de UvA op haar verantwoordelijkheid bij het uitreiken van twee eredoctoraten aan vaccinontwikkelaars Uğur Şahin en Özlem Türeci van BioNTech. Zolang de farmaceut haar kennis niet wil delen met lagelonenlanden, werken zij ongelijkheid in de hand, klinkt het.
 · biontech · inequality · university-of-amsterdam · vaccination

www.parool.nl > Karin Spaink
Alleen al daarom viel ik als een blok voor mijn wormen. Zo klein, en dan tien hartjes!
3 jan. 2022 - Je redt er de wereld niet mee, maar nuttig, leerzaam en leuk is het wel, wormen houden. In mijn douche staat sinds driekwart jaar een wormenbak, waar ik eens per week een portie groente- en fruitafval in begraaf. Inmiddels heb ik al ruim 5 kilo prachtige compost uit mijn wormenbak weten te oogsten. Mijn planten zijn er dolblij mee: die schieten de lucht in.
 · compost · worms

www.parool.nl > Massih Hutak
Informeren, organiseren, mobiliseren en handelen; dat is precies wat we in 2022 zullen blijven doen
30 dec. 2021 - Wat gaf me hoop en kracht in 2021 en wat neem ik mee als energie in 2022: Red Amsterdam Noord. Een collectief waarin achttien uiteenlopende bewonersorganisaties uit Amsterdam-Noord zich hebben verenigd, waaronder Verdedig Noord. Voorjaar 2021 besloten Noordstrijders Eva Bollen en Maarten de Boer, die Red Amsterdam Noord leiden, om een manifest te schrijven waarin een time-out werd geëist van de gemeente op alle nieuwbouwplannen in Noord.
 · civic-participation · gentrification · verdedig-noord

www.parool.nl > Karin Spaink
Weiger je anderen te beschermen? Prima, maar dan verspeel je het recht om naar de kroeg te gaan
14 sep. 2021 - De voorgestelde coronapas schept een tweedeling ­tussen wie wel en wie niet is gevaccineerd, beweren critici. Dat is niet waar: een negatieve test volstaat, evenals een bewijs dat je antilichamen draagt en al een infectie hebt doorgemaakt. Ook zonder vaccin kun je dus gerust café in, café uit. Wel even een testje doen, en dat is gratis.
 · covid-19 · netherlands · vaccine-passports

www.parool.nl > Marc Kruyswijk, Melissa Koutouzis and Mieke Megawati Vlasblom
Woonprotest in Westerpark tegen verziekte woningmarkt: ‘Het borrelt al jaren’
9 sep. 2021 - Het lijkt de grootste demonstratie tegen de verziekte woningmarkt te worden van deze tijd, zondag in het Westerpark. Huisvesting mag niet langer een zaak zijn van winnaars en verliezers, vinden organisatoren Melissa Koutouzis en Mieke Megawati Vlasblom. ‘Dit moet een beweging worden.’
 · activism · housing · netherlands

www.parool.nl > Dieuwertje Mertens
Inauguratiegedicht The Hill We Climb blijft overeind in Nederlandse vertaling
7 sep. 2021 - Na alle ophef over de vertaalopdracht voor het befaamde inauguratiegedicht The Hill We Climb van Amanda Gorman (1998) verschijnt dinsdag de tweetalige bundel met de Nederlandse vertaling door spokenwordartiest Zaïre Krieger (1995). Worden de hooggespannen verwachtingen ingelost? En: is The Hill We Climb eigenlijk een goed gedicht?
 · black-struggle · poetry · spoken-word · translation

www.parool.nl > Karin Spaink
Mauwen over segregatie
7 sep. 2021 - Wil je coronavaccinaties weigeren? Dat kan en dat mag en de reden doet er niet toe. Pleiten – zoals sommigen nu doen – dat weigeraars medische hulp kan worden ontzegd als zij vervolgens ernstig ziek raken na een besmetting, is volstrekt uit den boze. De zorg mag, zo lang zij dat aankan, nooit en te nimmer adequate hulp weigeren, ook niet wanneer iemands toestand tot op zekere hoogte voorspelbaar was – de zorg helpt ook rokers, een rund dat met vuurwerk stunt, mensen die hun lever kapot hebben gezopen, of de roekeloze die zichzelf een verkeersongeluk heeft aangedaan. Die laatste krijgt hopelijk wel een fikse boete wanneer hij anderen door zijn gedrag heeft geblesseerd – maar zorg mag hem nooit op die grond worden ontzegd.
 · covid-19 · privacy · vaccine-passports

www.parool.nl > Massih Hutak
En wat er ook gebeurde, ik mocht niet breken
2 sep. 2021 - Hoe vaak ik ook op het podium heb gestaan en hoe vaak ik ook in het openbaar heb gesproken, vorige week zaterdag op de Dam was met afstand het meest zenuwslopende wat ik ooit heb gedaan. Lievelingsmeisje aan mijn ene kant, mijn broertje aan de andere kant en mijn Verdedig-Noordfamilie verderop gaven me energie. Ik had mijn tekst geprint in m’n zak en wist precies wat ik ging zeggen. En wat er ook gebeurde, ik mocht niet breken.
 · afghanistan

www.parool.nl > Roosje van der Kamp
Een fetisj gebaseerd op gevoelens van superioriteit in documentaire Afrikaanse Bruid
1 sep. 2021 - De Belgische zestiger Gilbert behandelt zijn Afrikaanse vriendinnen — vooral jonge, Keniaanse vrouwen die hij op internet heeft ontmoet — met respect. Althans, dat zegt hij. Hij vergelijkt zichzelf met de lokale mannen, die hij ‘echte primitieven’ noemt. Maar hij beledigt zijn vriendinnen ook constant, maakt hen uit voor dieven en verlaat hen dan voor weer een nieuwe vrouw. De documentaire Afrikaanse Bruid geeft een inkijkje in de tegenstrijdige houding van een witte man jegens het Afrikaanse continent.
 · africa · black-struggle · colonialism · exotism

www.parool.nl > Lale Gül
Woke zijn moet zo zijn grenzen hebben, zeker in het hoger onderwijs
27 aug. 2021 - Henk Kummeling, de rector magnificus van de Universiteit Utrecht, liet onlangs een bijzonder geluid horen. “De afgelopen tijd is er op de universiteiten een discussie ontstaan over wat je wel en niet kunt zeggen. Dat is erg bedreigend voor de academische ontwikkeling, want op een universiteit moet alles gezegd en gedaan kunnen worden wat ieder intelligent mens kan bedenken,” zei hij op Radio 1. “We zien met lede ogen aan dat zo’n academische cultuur vanuit de VS en het VK overwaait over safe spaces; het idee dat je mensen moet beschermen voor bepaalde opvattingen en dat je als student zelf kan uitmaken dat je niet geconfronteerd wil worden met ideeën waar je het niet mee eens bent.”
 · academia · cancel-culture · freedom-of-speech · post-woke

www.parool.nl > Massih Hutak
Ons eigen initiatief omgetoverd tot een geste, ­klassiek gemeentetrucje
26 aug. 2021 - Deze week ontvingen wij het hele college van burgemeester en wethouders in de Vogelbuurt. Ons ontmoeten lag in het verlengde van het participatiedebacle dat in Noord heeft plaatsgevonden. Vanwege de diepe vertrouwensbreuk tussen lokale bestuurders, ambtenaren en bewoners, ons eigen participatieprotocol en, niet onbelangrijk, het vernietigende rapport van de ombudsvrouw dat net voor de zomer werd gepubliceerd. Daarin werd ondubbelzinnig geconcludeerd dat Noorderlingen door het bestuur en ambtenaren vrij letterlijk het bos in zijn gestuurd in een zo­genaamd participatietraject.
 · amsterdam · civic-participation

www.parool.nl > Joost Broeren-Huitenga
Radiograph of a Family: Iraanse documentaire over de kloof in een familie en in de maatschappij
25 aug. 2021 - Hij mag de boeken in als een van de meest intrigerende openingszinnen van dit filmjaar, of meerdere jaren; ­decennia misschien wel. Niet voor niets opent elke ­synopsis die van de Iraanse documentaire Radiograph of a Family te vinden is met die ene zin. “Moeder trouwde een foto van vader,” luidt de tekst, ingesproken door verteller Farahnaz Sharifi, maar gesproken vanuit regisseur Firouzeh Khosrovani zelf.
 · iran · movies

www.parool.nl > Elise van Dam
Virtuoze Anthony Hopkins ontroert in The Father, over leven met dementie
25 aug. 2021 - Alsof iemand alle schroeven heeft ­gehaald uit de panelen die de realiteit bijeenhouden. En nu is alles aan het schuiven. Tijd, ruimte, mensen. ­Samen met Supernova (onder regie van Harry Macqueen) en Falling (van Viggo Mortensen) is Florian Zellers The Father (zijn debuutfilm en een bewerking van een door hem geschreven toneelstuk) de derde film in korte tijd over dementie. Maar van die drie is het de enige die het ­desoriënterende oogpunt van het ­dementerende personage kiest.
 · dementia · movies

www.parool.nl > Massih Hutak
Ik voel meer dan ooit dat ik terug wil gaan naar Afghanistan
12 aug. 2021 - De grond, de lucht, de geuren, de geluiden, de natuur, de kunst, ik kan het me enkel voorstellen. Want echt kennen, doe ik het niet. Hoe kun je zo sterk terugverlangen naar een plek waar je geen herinneringen aan hebt? Behalve de dystopische nieuwsbeelden en de utopische familieverhalen uit mijn jeugd. Maar dat zijn geen heugenissen, eerder relikwieën van een heilig verlies.
 · afghanistan · survivors-guilt

www.parool.nl > Willem Schild
‘Proctoring en ontmenselijking? Niet iedereen is van kwade wil’
21 jul. 2021 - Naomi Appelman, Jill Toh en Hans de Zwart van het Racisme en Technologie Centrum gebruiken grote woorden in hun artikel over proctoringsoftware afgelopen dinsdag. Het woord racisme valt en zelfs het woord ontmenselijking. Bij racisme verwacht ik toch altijd een bepaalde vorm van opzet, het bewust discrimineren van mensen op grond van hun huidskleur, en bij ontmenselijking denk ik aan Holocaust, Rwanda en/of Bosnië.
 · black-struggle · proctoring

www.parool.nl > Massih Hutak
Praten om het praten en uiteindelijk bar weinig doen
15 jul. 2021 - k hoop dat alle bestuurders en ambtenaren tijdens dit reces goed uitrusten, want er staat ze straks wat te wachten als we weer kunnen inspreken. Inspraak en participatie gaan namelijk keer op keer fout in Amsterdam-Noord. Als Noorderling schaam ik me ervoor hoe ongezond de relatie momenteel in ons stadsdeel is tussen bewoners en het ambtelijk apparaat. Dat is de verantwoordelijkheid van ons stadsdeelbestuur en de ambtenaren die van alles beloven dat ze niet nakomen, gebrekkig of niet communiceren, kritische bewoners kleineren en schofferen of bestempelen als ‘negatief’ en ‘lastig’.
 · amsterdam · civic-participation · netherlands

www.parool.nl > Lale Gül
Gescheiden lessen voor jongens en meisjes, en dan de moderne maatschappij in
9 jul. 2021 - Onlangs kwam naar boven dat er gewerkt wordt aan de opening van een nieuwe islamitische school in Beverwijk, waarbij jongens en meisjes gescheiden onderwijs krijgen. Dit is slechts één aanvraag uit een hausse; meer dan een kwart van alle 430 aanvragen voor overheidsfinanciering van nieuwe scholen betreft tegenwoordig islamitisch onderwijs.
 · education · freedom-of-speech · gay-rights · islam

www.parool.nl > Roelf Jan Duin
‘Pure huisjesmelkerij’ in de Valutawijk: pand na pand wordt opgesplitst
5 jul. 2021 - Het zijn ruime eengezinswoningen, in de Valutawijk in Osdorp-De Aker. Maar kun je er ook vier gezinnen in kwijt? Ja, vinden vastgoedinvesteerders, die de laatste jaren pand na pand kochten, om ze te splitsen en elke etage los te verhuren. Nee, vinden buurtbewoners, die naar de rechter zijn gestapt om een einde te maken aan wat zij ‘pure huisjesmelkerij’ noemen. Ze vingen maandag bot.
 · amsterdam · housing

www.parool.nl > Femke Halsema
Halsema: ‘Verzoening, rond een gedeeld verleden maakt ruimte voor een gezamenlijke toekomst’
1 jul. 2021 - Een historische Keti Koti: burgemeester Femke Halsema maakt namens het stadsbestuur excuses voor het slavernijverleden. Amsterdam is daarmee de eerste overheid binnen het koninkrijk die officiële excuses maakt. Lees hieronder haar speech, uitgesproken tijdens de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden bij het monument in het Oosterpark.
 · amsterdam · apologies · reparations · slavery · surinam

www.parool.nl > Roosje van der Kamp
Vrolijke liedjes, maar musical In the Heights nodigt niet uit tot dromen
30 jun. 2021 - In the Heights – de filmversie van de Broadwaymusical van Lin-Manuel Miranda (Hamilton) over het leven van de latinogemeenschap in Washington Heights, Manhattan – is niet zozeer een verfilming van een ­musical, als wel een musical die op het grote scherm te bekijken is. Als de vrolijke liedjes van Miranda je ­bekoren, valt er te genieten van de ­gezellige naïviteit in dit werk.
 · gentrification · musicals

www.parool.nl > Jerry Afriyie and Patrick Meershoek
Na 10 jaar actie tegen antizwart racisme heeft Jerry Afriyie de wind in de rug, maar: ‘Er is nog geen buit in zicht’
25 jun. 2021 - In 2011 werd Jerry Afriyie tijdens de intocht van Sinterklaas nog in de boeien geslagen. Tien jaar later zit de activist aan tafel met ministers en burgemeesters om te praten over het Zwart Manifest. ‘Het protest na de dood van de Amerikaan George Floyd was een cruciaal moment.’
 · black-struggle · netherlands

www.parool.nl > Massih Hutak
Het radicaalste dat ik nu kan doen, is blij zijn
17 jun. 2021 - Het heeft vijf jaar geduurd voor ik het durfde om mijn liedje Zomerstroom uit te brengen. Deze week was het eindelijk zover. Het is een dansbaar jarentachtigdisconummer waarbij ik in dezelfde oldskool stijl van de muziek ook een videoclip heb uitgebracht. Daarin is onder andere te zien hoe mijn vrouw en ik dansen tegen de achtergrond van een zwarte studio en een rondreizende, felle verlichtingsbron. Zij draagt een gouden jurk en ik een zilveren trainingspak.
 · activism · music

www.parool.nl > Massih Hutak
Geen nieuwbouw, maar concrete plannen voor oude woningen
3 jun. 2021 - Veertien bewonersorganisaties uit Amsterdam-Noord riepen afgelopen maandag de Amsterdamse gemeenteraad ter verantwoording. Onder leiding van initiatiefnemers en topstrijders Eva Bollen en Maarten de Boer overhandigden we eind maart het manifest Red Amsterdam Noord aan burgemeester Halsema op het stadhuis, plus de petitie die toen door zo’n 1300 mensen was ondertekend. De boodschap: we willen een time-out van alle nieuwbouwplannen totdat er concrete plannen zijn voor oude woningen en zittende bewoners.
 · amsterdam · civic-participation · gentrification

www.parool.nl > Sander van Mersbergen
Waarom we best jaloers mogen zijn op de Deense coronaprestatie
29 may. 2021 - Terwijl Nederland nog moet bijkomen van de barre coronawinter, is in Denemarken het normale leven al enige tijd hervat. De pandemie maakte er ook veel minder slachtoffers. Uit een reconstructie van de afgelopen driekwart jaar wordt pijnlijk duidelijk wat Nederland slechter deed dan de Denen. ‘Een beetje wheelen en dealen: dat werkt niet als je een crisis moet beteugelen.’
 · collectivism · covid-19 · denmark · long-covid · netherlands

www.parool.nl > Massih Hutak
Met het verdrijven van de arbeidersklasse ontdoet Amsterdam zich van haar ­sociale zenuwstelsel
6 may. 2021 - De Amsterdamse stadsdelen Noord, Zuidoost, Nieuw-West, de Jordaan en De Pijp kennen een lange traditie van saamhorigheid. Dat is een van de fundamenten van de soli­daire stad. Ontstaan doordat de bewoners door de geschiedenis heen steeds gevarieerder werden, met wortels over de hele wereld maar met Amsterdam als thuisbasis. Natuurlijk leefden al die verschillende culturen niet altijd even makkelijk met elkaar, maar wat we vaak met elkaar gemeen hadden, was dat we kwamen uit een wij-cultuur. Gemeenschappen waarin ­collectieve belangen centraal staan.
 · civic-participation · gentrification · solidarity

www.parool.nl > Massih Hutak
Wij Noorderlingen zijn geen experiment
8 apr. 2021 - Woensdagavond nam ik deel aan de stadsdeel­commissie­vergadering van Amsterdam-Noord. Samen met andere redactieleden van het Burgerzaalproject Noord wordt Gehoord vertelden we wat er allemaal was misgegaan en waarom we ons vertrouwen in het stadsdeel hebben opgezegd. En hoe uitgerekend een initiatief om Noorderlingen aan het woord te laten uitmondde in dat Noord niet is gehoord.
 · civic-participation · democracy · verdedig-noord

www.parool.nl > Marleen Stikker and Ton Voermans
Marleen Stikker: ‘Maak Facebook en Twitter verantwoordelijk voor de inhoud’
29 jan. 2021 - Digitale platforms voelen zich niet verantwoordelijk voor dubieuze berichten, zoals een oproep tot geweld tijdens de avondklok. Dat moet anders, zegt internetdeskundige Marleen Stikker, die donderdag werd benoemd als Professor of Practice aan de Hogeschool van Amsterdam. ‘Er is geen enkel toezicht.’
 · facebook · oversight · platforms · privacy · public-space